Μάλαξη

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης

Μάλαξη

Αν η λέξη μασάζ για σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χαλάρωση και την ευεξία τότε ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε. Η μάλαξη – ή αν προτιμάτε το μασάζ – είναι η πλέον θεραπευτική πράξη για κάθε φυσιοθεραπευτή, καθώς προσφέρει αποκατάσταση και ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό. Χάρη στην ποικιλία των θεραπευτικών χειρισμών η μάλαξη μπορεί να τονώσει ή να ξεκουράσει ένα σώμα. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μάλαξης είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια σε όλους τους πολιτισμούς, από τον Ιπποκράτη, στην Ινδία και στα Ρωμαϊκά αναγεννησιακά συγγράμματα. Στην αρχή εφαρμόστηκε σε αθλητές πριν και μετά την προπόνηση, στη συνέχεια όμως έγινε γνωστή και η σπουδαιότητα της μάλαξης σε πόνους, τραύματα κ.α.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές γύρω από τη μάλαξη όπως: λεμφική μάλαξη, αθλητική μάλαξη, μυοχαλαρωτική μάλαξη κ.α. Ο φυσιοθεραπευτής χρησιμοποιεί όποια μέθοδο κρίνει απαραίτητη για τον εκάστοτε θεραπευόμενο προκειμένου να ανταπεξέλθει στους δικούς του θεραπευτικούς στόχους.

Πως εφαρμόζεται

Μάλαξη είναι το σύνολο των επιστημονικών και συστηματικών κινήσεων που εφαρμόζονται πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό που ξεχωρίζει τη μάλαξη και την κάνει μοναδική είναι η επαφή των χεριών του φυσιοθεραπευτή με το σώμα του θεραπευόμενου. Ο φυσιοθεραπευτής εφαρμόζει έντονες συστηματικές κινήσεις, στην επιφάνεια του σώματος του θεραπευόμενου με σκοπό την αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών και τη βελτίωση των φυσικών διανοητικών ικανοτήτων. Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι η επιτάχυνση της ροής του αίματος σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, εξασφαλίζοντας χαλάρωση και αναζωογόνηση στους μυς και στο λεμφικό σύστημα.

Οφέλη της θεραπευτικής μάλαξης

  • Αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών
  • Ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους
  • Βελτίωση της κινητικότητας
  • Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ενίσχυση της αναπνοής.
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Βελτίωση της λειτουργίας των λείων μυϊκών ινών εντέρου και του στομάχου.
  • Απομάκρυνση της συσσωρευμένης έντασης, στρες, χαρίζοντας ανακούφιση και ευεξία.

Που εφαρμόζεται

● Αυχενικά σύνδρομα (πονοκεφάλους, πόνοι στον αυχένα)
● Μυϊκούς πόνους (πχ πόνοι στην πλάτη)
● Κακή κυκλοφορία του αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση
● Κατάθλιψη, άγχος, στρες.
● Γαστρεντερικά προβλήματα πχ έλκος.