Αϋπνία

και βελονισμός

Αϋπνία

Μήπως το βράδυ πριν κοιμηθείτε στριφογυρίζετε συνεχώς στο κρεβάτι σας προσπαθώντας να χαλαρώσετε;
Ξυπνάτε ανά δίωρο και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε;
Όταν ξυπνάτε το πρωί νιώθετε απίστευτη κούραση;
Αν αντιμετωπίζεται και εσείς κάποιο από τα πιο πάνω προβλήματα, μην ανησυχείτε γιατί ο βελονισμός έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα αϋπνίας.

Ένας ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 με 8 ώρες συνεχόμενου ύπνου για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην καθημερινότητα του. Τυχόν διαταραχές στον ύπνο έχουν σαν αποτέλεσμα: κακή διάθεση, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, συχνά ατυχήματα μες την ημέρα κ.α. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν επιπλοκές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Έρευνες δείχνουν ότι ένας στους τρεις ενήλικες παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο.

Συμπτώματα αϋπνίας

● Δυσκολία στη χαλάρωση ώστε να επέλθει ο ύπνος ● Συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις ● Πολύ πρωινό ξύπνημα ● Κούραση και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ● Νευρικότητα, άγχος ● Έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ● Επίμονες ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο ● Συχνοί πονοκέφαλοι

Προβλήματα αϋπνίας μπορεί να παρουσιαστούν:

 • σε περιόδους έντονου στρες (προβλήματα υγείας, αλλαγή δουλειάς, μετακόμιση κ.α)
 • εξαιτίας μιας φαρμακευτικής αγωγής (πχ αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά και πολλά άλλα φάρμακα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες)
 • λόγω ψυχικών διαταραχών (πχ κατάθλιψη) ή άλλων ασθενειών όπως: συχνοουρία, χρόνιος πόνος κλπ.
  σε ενδεχόμενες αλλαγές στο περιβάλλον ή στο ωράριο εργασίας
 • υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη

Πως βοηθάει ο βελονισμός;

Μέσω του βελονισμού:

 • απελευθερώνονται ουσίες στον εγκέφαλο που έχουν αντικαταθλιπτική και αναλγητική δράση όπως: η σεροτονίνη, η β-εγκεφαλίνη και η νοραδρεναλίνη
 • εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση και η ταχυκαρδία
  αυξάνεται η νυχτερινή έκκριση ενδογενούς μελατονίνης
  επιτυγχάνεται αποκατάσταση της ροής της ενέργειας, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα όργανα, στο μυαλό και στο υπόλοιπο σώμα γενικά.
 • Όλα τα πιο πάνω βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή καθώς μειώνονται τα επίπεδα του στρες και αυξάνεται η ενεργητικότητα του, χαρίζοντας του την ευεξία και την ηρεμία που τόσο χρειάζεται προκειμένου να απολαύσει ξανά έναν ποιοτικό ύπνο.

Πως εφαρμόζεται ο βελονισμός;

 • Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες σε διάφορα σημεία του σώματος όπως: οι καρποί, οι παλάμες, τα πόδια, αλλά και σημεία του αυτιού.
 • Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία αυτά από 15 έως 45 λεπτά και στην πορεία αφαιρούνται.