Κατάθλιψη

και βελονισμός

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η νόσος της σύγχρονης εποχής. Υπολογίζεται ότι 1 στους δέκα ενήλικες θα βιώσει κλινική κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, με τα ποσοστά να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Επίσης, παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες. Σαν κατάθλιψη χαρακτηρίζεται η επίμονη πεσμένη διάθεση, η έντονη παρατεταμένη θλίψη, η απελπισία. Μπορεί να προκληθεί από γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες ή μπορεί να παρουσιαστεί σαν αποτέλεσμα κάποιου τραυματικού περιστατικού. Συχνά συγχέεται με το άγχος, η διαφορά της κλινικής κατάθλιψης είναι τα μακροχρόνια και έντονα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία πολλές φορές σωματοποιούνται δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα.

Έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός αποτελεί θεραπεία κατά της κατάθλιψης, και σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά χάπια ή άλλες μορφές θεραπείας (πχ ψυχοθεραπεία) βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Συμπτώματα Κατάθλιψης

● Μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για καθημερινές δραστηριότητες
● Αρνητικές σκέψεις (απελπισία, απαισιοδοξία και συχνή ανησυχία για το μέλλον)
● Αλλαγές στον ύπνο (αϋπνία, υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος)
● Δυσκολία στη συγκέντρωση ή προβλήματα στη μνήμη
● Ευερεθιστότητα, σύγχυση, νευρικότητα, αναστάτωση και εξουθένωση
● Αισθήματα ενοχών και αναξιότητας
● Εναλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία)
● Αυτοκτονικές σκέψεις
● Χρόνιος πόνος

Πως βοηθάει ο βελονισμός;

  • απελευθερώνει ενδορφίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθώντας έτσι στην απόκτηση ευφορίας, ευτυχίας και ενεργητικότητας.
  • βοηθά στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα όργανα, στο μυαλό και στο υπόλοιπο σώμα γενικά.
  • Αν ήδη λαμβάνετε αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, ο βελονισμός συνήθως αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.

Πως εφαρμόζεται ο βελονισμός;

  • Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες σε διάφορα σημεία του σώματος όπως: οι καρποί, οι παλάμες, τα πόδια, αλλά και σημεία του αυτιού.
  • Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία αυτά από 15 έως 45 λεπτά και στην πορεία αφαιρούνται.